Hur man undviker att anlita fuskbyggare

Det kan vara lockande att anlita en billig byggfirma när man skall renovera eller reparera huset. Dessa firmor har ofta inget fäste i Sverige, ingen adress här, ingen f-skattesedel och du har i princip inga garantier på att arbetet kommer att utförs eller vilken kvalitet det kommer att vara på arbetet. Att undvika att anlita en sådan snickare är inte svårt det krävs bara sunt förnuft och en vilja att göra rätt för sig. I den här artikeln går jag igenom vad du kan göra för att skydda dig mot fuskbyggare.

Begär flera offerter

Om du begär offert från flera snickare samtidigt får du en uppfattning av vad priset för det arbete du vill ha utfört kommer att vara. Begär du bara offert från en snickare så vet du bara om dennes pris och har inget att jämföra med. Ta även in referenser från dessa byggfirmor så du vet vad de har åstadkommit tidigare. Se till att byggfirman du anlitar snickarenistockholm.se är registrerad för F-skattsedel i Sverige. Du kan även göra en kreditupplysning på firman.

Räkna själv först

Du kan räkna ut på egen hand vad du tror att arbete kommer att gå, materialkostnad och arbetskostnad. Sedan är det bra att lägga på lite extra om något oförutsett skulle hända.

ritningar snickare husSe till att ritningarna stämmer och är genomtänkta

Det är betydligt mindre kostsamt att ändra något i ritningarna än vad det är att ändra något när ritningarna blivit förverkligade. Var noga med att alla förberedelser är gjorda så går ditt bygge smidigare.

Avtalsförslag

Gå igenom ett avtalsförslag, med advokat eller en expert om du skall starta ett kostsamt projekt. Välj då ett skriftligt avtal och ett utan förskottsbetalning.

Sätt ett fast pris

Eller ett pristak så att du inte får en chock när du skall betala, visst är det bra att ha lite spelrum och om något oförutsett händer kan det kosta lite extra. Men det är alltid bra att veta ungefär vad det kommer att landa på. Kom överens med din snickare vad budgeten är så kan denne enklare hålla sig till budget.

Sätt ett slutdatum

I avtalet är det bra om ni har kommit överens om ett datum då bygget skall vara färdigt. Skulle det dra ut på tiden kan ni ha en klausul i avtalet som gör det så att du får betalt en viss summa för varje dag arbetet försenas. Då kommer snickaren att vara mer mån om att bli färdig i tid och du slipper en onödigt lång ombyggnads-tid.

Writen by