Vanliga frågor om takläggning

Att byta tak är ett stort projekt och inför det är det inte ovanligt att en hel del frågor dyker upp. Kan man byta material på sitt tak hur som helt och hur mycket kostar den här typen av arbete egentligen? Detta och flera andra saker reder vi ut här.

Klarar jag av att lägga taket själv?

Ja och nej. Har man rätt kunskaper och erfarenheter är det inte så svårt. Det kan dock spela roll vilket material man använder sig av då vissa är krångligare att lägga än andra. Ett tegeltak upplevs till exempel som svårare att lägga än ett plåttak. Fundera över vilka kunskaper du har innan du börjar – är dom tillräckliga eller är det bättre att anlita en professionell takläggare?

Kan byta takmaterial i samband med ett takbyte?

I vissa fall går det bra att byta takmaterial och i andra inte. Att till exempel byta från tegel till plåt går bra eftersom plåt är lättare än tegel och det är ingen fara för att konstruktionen blir för svag. Att göra tvärtom är däremot inte att rekommendera eftersom materialet blir för tungt för huset. Funderar man på att byta material i samband med sitt takbyte bör man alltid rådfråga med en takläggare först.

Hur mycket kostar det att anlita en takläggare?

Priset för takläggare är väldigt individuellt och det finns flera saker som avgör. En faktor är såklart hur stor taket är och hur lång tid det kommer att ta att lägga om det. Dom flesta takläggare tar dock betalt per timme – vissa 450 kronor och andra 600.

Har man kontaktat en takläggare och fått en prisuppgift från takläggare från denne kan man själv räkna ut ungefär hur mycket det kommer att kosta genom att mäta storleken på sitt tak. Dom flesta brukar dock själva uppskatta arbetes omfattning och därmed ett ungefärligt pris du kommer då betala.

När är det dags att byta taket?

Olika takmaterial har olika livslängd. Ett tak med tegelpannor håller till exempel uppemot 80 år och vet man med sig att dom åren börjar passera är det läge att inspektera takets skick. Vet man inte vad man ska kolla efter är det klokt att be om hjälp från en takläggare eller någon annan kunnig hantverkare inom området för att få en bedömning. Har man däremot uppenbara skador på sitt tak behöver man troligtvis byta ut det ganska snart för att inte riskera att huset också tar skada.

Writen by